post

Week van de eenzaamheid

 

Eenzaamheid herkennen, en dan?

Deze zomer heeft Omroep Max de zevendelige serie Nooit meer alleen opnieuw uitgezonden. In deze serie worden vijf mensen, die eenzaam zijn een jaar lang gevolgd terwijl zij deelnemen aan de cursus Creatief leven. Hun levens en hun eenzaamheid zijn allemaal verschillend. Wat ze wel alle vijf deelden was een gebrek aan zin in het leven. Tijdens de cursus kijken ze terug op hun leven, hun hoogtepunten en hun dieptepunten. Waar werden ze blij van? Wat hebben ze gedaan in hun leven? En wat zouden ze nog willen? Alle vijf zagen er tegenop om aan de cursus deel te nemen, alle vijf zijn blij dat ze de cursus gevolgd hebben. Ze zijn tot nieuwe inzichten gekomen, waardoor ze nu hun leven zelf weer vorm kunnen geven. Een deelnemer verwoordde het als volgt: “ anders was ik in de mallemolen blijven hangen, was ik een grauw vogeltje gebleven. Nu ben ik een vrolijk mens”. Twee deelnemers vertelden dat ze zich altijd naar voelde, en dat ze door de cursus geleerd hebben dat dit eenzaamheid is. Nu ze dit weten, kunnen ze er werk van maken. Als het geen naam heeft, kun je er ook niks aan doen.

Bewustwording heeft hen gelukkiger gemaakt. 

Tijdens de workshop Eenzaamheid herkennen, en dan? ga ik in op de verschillende verschijningsvormen van eenzaamheid, staan we stil bij de betekenis van eenzaamheid en breng ik de risicofactoren in kaart. Kennis en begrip hebben van eenzaamheid is belangrijk om te kunnen signaleren en om het gesprek aan te durven en kunnen gaan. Ook voor de deelnemers aan deze workshop geldt, bewustwording is de eerste stap naar handelen. De workshop biedt inzicht in wat wel of niet werkt bij een aanpak eenzaamheid. Maatwerk, aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van de mensen, maar ook mensen stimuleren en activeren om zelf stappen te zetten. De workshop biedt de deelnemers de handvatten om hier de eerste stappen in te zetten.

Ben je vrijwilliger en heb je het idee dat je veel eenzame mensen tegenkomt, meld je dan aan! Met voucher is deze workshop gratis. De workshop wordt gegeven op dinsdag 10 oktober van 13:30 – 15:30 uur in Leeuwarden.

 

Dit artikel delen via
EmailFacebookTwitterLinkedIn