voucherCursus Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

17-04-2018

Vertrouwenscontactpersonen fungeren als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. De Vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast adviseren en stimuleren ze hun vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen. De vertrouwenscontactpersonen worden opgeleid door NOC*NSF.

Korte omschrijving

Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen, waar kan een beschuldigde terecht, hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of hoe kunnen zij preventiebeleid  ontwikkelen. Er wordt ingegaan op de adviezen en de verwijzingen die mogelijk zijn. De training is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend. Al met al een veelzijdige training waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend. De opleiding wordt afgesloten met een certificaat van NOC*NSF Academie voor Sportkader. 

Resultaat

Na afloop van de cursus heb je voldoende bagage om je rol als vertrouwenscontactpersoon op je te nemen. Je kunt de weg wijzen wanneer er vragen zijn en meedenken over preventie. Alle facetten van de rol van een VCP komen aan bod in deze cursus. Na afloop ontvangt men een certificaat.

Voor wie?

De scholing is bedoeld voor professionals en vrijwilligers binnen bonden en verenigingen. Een VCP’er moet onafhankelijk zijn en mag derhalve geen bestuursfunctie hebben. Deelnemers aan de training zijn ouder dan 25 jaar en beschikken over een HBO-denkniveau. 

Waar

Heerenveen

Aantal dagdelen

Twee avonden van 18.30 tot 21.30 uur op 17 en 24 april 2018.

Trainer:

NOC*NSF

Beschikbare data
di 17 Apr
18:30 - 21:30
Sport Fryslân
VOL
Adres:

Sport Fryslân

De Opslach 61

8448 GV Heerenveen

Contactpersoon:
Bijzonderheden
De tweede bijeenkomst is op 24 april.
-