post

Gratis workshops voor alle Fryske vrijwilligers

Goed nieuws voor alle vrijwilligers uit Fryslân. Zij krijgen de kans om gratis of met flinke korting trainingen en workshops te volgen via de Vrijwilligers Academie Fryslân. Maandag 12 juni 2017  heeft gedeputeerde Michiel Schrier de eerste voucher overhandigd aan vrijwilliger Albert Haanstra.

Ondersteuning belangrijk

De provincie Fryslân vindt goede ondersteuning van vrijwilligers erg belangrijk. Vrijwilligers zijn in onze ‘mienskip’ immers onmisbaar. Een motie van de CDA Statenfractie is de aanleiding geweest om een concrete activiteit in het teken van vrijwilligers te organiseren. Het gaat daarbij niet alleen om vrijwilligers te laten zien dat hun inzet gewaardeerd wordt, maar ook om hen de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen en zichzelf beter toe te rusten voor hun vrijwilligerswerk.

Albert Haanstra neemt de eerste voucher in ontvangst

Reacties positief

Samen met de Vrijwilligers Academie Fryslân (VA Fryslân) geeft de provincie Fryslân invulling aan deze activiteit voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen met een voucher gratis óf met een flinke korting tot wel €100,- een training of workshop uit het aanbod van de VA Fryslân volgen. Vrijwilligers kunnen zelf een training kiezen die goed bij hen of bij het vrijwilligerswerk wat ze doen past. De eerste reacties van vrijwilligers zijn positief.

Vrijwiliger Albert Haanstra – die de eerste voucher in ontvangst heeft genomen – zat er aan te denken om een cursus ‘Omgaan met emoties en agressie’ te volgen.

Gedeputeerde Schrier geeft de eerste voucher van het voucherproject uit.

Aanbod groeit

Het aanbod van de VA Fryslân varieert van trainingen en workshops over culturele diversiteit tot het omgaan met eenzaamheid en van het schrijven van een projectplan tot een cursus maaien met de zeis. Coördinator Els Hiemstra van de VA Fryslân hoopt dat dankzij dit voucherproject nóg meer organisaties die scholing aanbieden zich zullen aansluiten bij de vrijwilligersacademie. Zo kan het aanbod van de VA Fryslân nog verder groeien.

,,En we hopen uiteraard dat zoveel mogelijk vrijwilligers gebruik zullen maken van dit aanbod.’’

Extra duwtje 

Volgens directeur Ingrid van de Vegte van Partoer, penvoerder van de VA Fryslân,  is dit voucherproject een mooi middel om de drempel voor deelname aan trainingen te verlagen. Van de Vegte: ,,We merken dat de drempel voor scholing hoog is voor zowel vrijwilligers als voor de organisaties die met hen werken. Ondanks de hoge verwachtingen die we hebben van vrijwilligers, mag het vaak niet veel kosten en wordt scholing alleen gedaan als het hoognodig is. Samen met de Provincie gaan we vrijwilligers en organisaties nu een extra duwtje in de rug geven om te laten zien dat vrijwilligers en mantelzorgers het waard zijn om goede scholing en training te krijgen. Het zou toch mooi zijn als de vrijwilliger daardoor dingen leert die hem of haar verrijken en die wellicht zelfs de kans op (ander) werk vergroten?’’

Dit artikel delen via
EmailFacebookTwitterLinkedIn